Ρωσική θεραπεία ακμής, ρυτίδων, ουλών, πανάδων

Τι είναι η ακμή
Η ακμή είναι νόσος της εφηβικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Ετσι η νόσος εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες (κυρίως πρόσωπο-μέτωπο-ράχη). Η ακμή υποχωρεί βαθμιαία στην ενήλικη ζωή.
Η ακμή εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 14 – 17 ετών στα κορίτσια και 16 – 19 στα αγόρια. Υποχωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι την ηλικία των 20 ετών, σε λιγότερες μέχρι τα 25 και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει μέχρι την ηλικία των 40 ετών ή και περισσότερο. Σε ορισμένα άτομα, ιδίως γυναίκες, η ακμή μπορεί να μην εμφανιστεί στην εφηβεία αλλά μετά το 20 έτος.
Το καλοκαίρι παρατηρείται βελτίωση της ακμής στο 60% των περιπτώσεων, καμία βελτίωση στο 20% και επιδείνωση στο άλλο 20%. Για τη διατροφή υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις που σήμερα φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι η διατροφή δεν επηρεάζει την ακμή.

Πού οφείλεται η ακμή.
Η αιτιολογία της ακμής είναι πολυπαραγοντική. Από τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ακμή είναι η ηλικία, η διατροφή, το κλίμα, το περιβάλλον, το stress και ο αποικισμός των σμηγματογόνων αδένων από το κορυνοβακτηρίδιο της ακμής. Γενετική (κληρονομική) προδιάθεση και ενδοκρινικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικά. Στην ακμή παρατηρείται αυξημένη παραγωγή του σμήγματος και διαφορές στη λιπιδιακή του σύνθεση.

Το Pro­pi­onobac­terium (ή Corynebac­terium) acnes βρίσκεται στο εσωτερικό των σμηγματογόνων θυλάκων (αναερόβιες συνθήκες) όπου παράγει λιπάσες οι οποίες θεωρούνται ουσιαστικοί παράγοντες στην παθογένεια της ακμής. Αρχικώς παρατηρείται απόφραξη του στομίου του τριχοσμηγματογόνου πόρου. Το σμήγμα και τα λιπαρά οξέα δρουν ερεθιστικά και δημιουργούν τις βλάβες της ακμής.

Comments are closed.